Als je het niet begrijpt, moet je vragen

Als je het niet begrijpt, moet je vragen

Onlangs las ik in “De tekens verstaan” van Wibe Veenbaas et.al. een mooi verhaal van een oud ritueel van de Noormannen.

Tijdens dit ritueel kreeg men de opdracht één van de volgende twee vragen te beantwoorden en het antwoord te beitelen in een stuk hout:

“Welk verlangen neem je mee de wereld in”

Of: “Welke wond heb je opgedaan”

De keerzijde van de eerste vraag waren woorden van gemis.

De keerzijde van de tweede vraag leidde naar woorden van verlangen.


Ook Carl Jung spreekt hierover: ‘Wat je niet wilt zien als innerlijk niet wilt zien, zul je als uiterlijke omstandigheden ontmoeten.’

Hoewel het heel simpel klinkt, is het een weerbarstige waarheid. Totdat je haar omarmt.


In de afgelopen jaren heb ik inderdaad met heel wat uiterlijke omstandigheden te maken gehad. Ziekte, overlijden van familieleden, verlies van collega’s.

Ik kan twee dingen doen: dit bestrijden, oftewel: ik ga het gevecht aan; met ziekte, met verlies. Ik kan het ook waarnemen, oftewel: aha, dit is de werkelijkheid. Als ik het erken en laat bestaan, dan ontstaat niet meer het gevecht, maar ontstaat ruimte voor het stellen van de vraag: wat betekent dit. Of: wat kan ik leren. Of: wat zie ik niet? Of:...


De sleutel zit volgens mij in het omarmen van de werkelijkheid, precies zoals die is.

Wat zou het fijn zijn als we dit in ons werk en de politiek zouden ontdekken. Immers: iedere uitspraak over uitsluiting ontneemt de kans tot werkelijke dialoog. En slechts middels dialoog kunnen wij ontdekken wat gezien wil worden. Ik citeer Jan Bommerez: “Dialoog bevestigt de relatie tussen de deelnemers en gunt iedereen het recht om op zijn manier de zin en samenhang van de dingen te ontdekken. Dialoog is van nature een uitwisseling zonder confrontatie.”


Ik geloof dat ik in mijn leven leer -door schade en schande, en door het te ‘doorleven’- wat de kracht is van deze dialoog. Dit stellen van de vraag. Welke wond liep ik op. Wat vertelt dit mij.

In mijn optiek ligt hier enorm veel kracht om te komen tot herstel, genezing, inclusie. In je leven, in relaties, in je werk.


Heb jij wonden opgelopen? Loop jij met een verlangen de wereld in?

Vergeet het bestrijden van wat je niet wilt, maar begin met het te aanvaarden, en de vraag te stellen.


Over de schrijver
Reactie plaatsen