Boekenoverzicht.

Op deze pagina vind je de boeken die door Organisatie-Flow zijn uitgegeven.

Principes van Leiderschap

Help, de school staat in brand!

€ 4,95

12 principes van leiderschap.

Meer informatie.

ZelfsturingEboek Zelfsturing

€ 0,-

Een eerste introductie.
Meer informatie.


Belbin teamrollen


Belbin teamrollen
€ 0,-
Een praktische introductie.
Meer informatie.

Toponderwijs!Effectief voor de klas
€ 0,-
Effectief en met plezier voor de klas!

Twaalf principes van leiderschap.

Samen maken we het onderwijs mooier.

"We vonden het zo fijn dat je kwam: eindelijk was er iemand die echt luisterde".

"Het geeft zoveel inzicht."

"Het is zo fijn dat deze handelwijze niemand uitsluit, eenieder wordt in zijn of haar eigen leersituatie geplaatst."

"Het zou zo fijn zijn als iemand nou eens in een leesbaar boek uitlegt in een taal die iedereen begrijpt hoe je om kunt gaan met dit soort problemen op school.


Het boek 'help, de school staat in brand', is een antwoord op deze laatste vraag.

Als je dertig jaar praktijkervaring combineert met wetenschappelijke inzichten, ga je ontdekken waarom een bepaalde handelwijze keer op keer effectief blijkt te zijn.

Help, de school staat in brand!
Logo Elikser

Jitske Kingma

Uitgeefster Elikser

Over het boek...

Dag Gerrit,

Heb je boek gelezen.  Heel bijzonder! ik heb er flink wat van opgestoken. Je gaat er echt diep in, uitermate informatief.
Denk dat veel mensen er iets aan kunnen hebben.
Samenwerking

Verlies van werkplezier leidt uiteindelijk tot burn-out en uitval.

Al meer dan 30 jaar ben ik bezig met het ontdekken van de beste manieren om effectief en met plezier voor de klas te staan. Als troubleshooter ging ik van klas tot klas, en zelfs toen ik directeur rolde ik van de ene in de andere crisis.

Door de jaren heb ik vele manieren ontwikkeld om onder allerlei omstandigheden plezier in je werk te krijgen en te houden.


Inmiddels heb ik op vele manieren talloze onderwijsprofessionals versterkt in hun persoonlijk functioneren en in hun onderwijs.

Elke dag is een nieuwe kans, maar zonder werkplezier houd je het niet vol.

Leiderschap in onderwijs

Lijden of Leiden?

Onderwijs gaat over leiderschap. Maar ik heb geen leidinggevende functie, zul je denken?  Zeker wel! Je hebt zelf veel meer invloed op de praktijk van je werken dan je zou denken. Wachten tot iemand gaat handelen is verspilling van kostbare tijd. Op het moment dat je gaat ontdekken hoe je zelf je omgeving op een positieve manier kunt beïnvloeden heb je niet alleen jezelf enorm geholpen, je wordt tegelijk ook een positieve factor voor je omgeving, je collega's, de school!
Hard werken of anders denken.

Harder werken of anders denken?

De eerste neiging die we hebben als we te maken hebben met een probleem, is om nog harder te gaan werken.  Einstein zei het zo: "We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.". Oftewel: als we een probleem willen oplossen, zullen we moeten stoppen met oud denken, oude oplossingen. We zullen anders moeten gaan denken, en uiteindelijk doen.
Ben je niet tevreden? Dan krijg je je geld terug. Het boek mag je houden.
- Veelgestelde vragen -
 • Is het boek leesbaar?
  Zeker, het boek lees je in een dag uit. Dat was ook de bedoeling. Een leesbaar boek in eenvoudige taal.
 • Over welke principes praten we hier?
  Het boek beschrijft eerst een praktijksituatie. Vervolgens gaan we de twaalf principes bij langs. Dit zijn principes die je houding omkeren. Je gaat van verzet tegen een situatie naar aanvaarding ervan.
  Je gaat van discussiëren naar doordenken. Je gaat van uitleggen naar vragen stellen. 
 • Heb je meer geschreven?
  Er is een veelvoud aan blogs te vinden over allerlei praktische zaken. Sinds mei 2023 ben ik begonnen met een integraal boek over onderwijs. Als je dit boek met plezier leest, zul je dit boek zeker waarderen. Ik hoop dit in het najaar uit te brengen.
 • Een crisis vraagt toch gewoon stevig ingrijpen?
  In mijn optiek is een crisis een kans. Grijp je stevig in, dan heb je grote kans op een terugslag met op lange termijn veel meer schade. Dit is vaak persoonlijke schade. Mijn intentie is om te werken met mensen, niet tegen mensen. In deze systematiek zoek je naar inclusie, niet in diskwalificatie.

Zelfsturing, hoe realiseer ik dat?

  In dit gratis Ebook maak ik je op een bondige manier wegwijs in zelfsturing. Je kunt lezen welke voorwaarden er zijn om tot zelfsturing te komen, en welke keuze's je zult moeten maken om de zelfsturing verder vorm te geven.

  Dit boekje beschrijft:

 • Waarom je (niet) zou moeten kiezen voor zelfsturing..
 • Wat de relatie is tussen zelfsturing en rijnlands ontwerpen.
 • Hoe besluitvorming werkt binnen zelfsturing.
 • Hoe je het werkelijke potentieel haalt uit je organisatie.
 • Hoe zelfsturing het gevoel van eigenwaarde vergroot.
50%
VRAAG JE GRATIS EBOOK AAN
Eboek Zelfsturing

De Belbin teamrollen.

Belbin accreditatieInclusief, Duurzaam, en Positief gemotiveerd, dat mag je gerust stellen van het werken met de Belbin teamrollen. Mijn besluit tot accreditatie het afnemen van de  Belbin teamrollen is  gemotiveerd door de wil om teamexcellentie te realiseren.

En daar heb ik in professioneel opzicht mijn kaarten op ingezet.

De studie veranderkunde, waarbij het eindonderzoek ging over de vraag welke factoren van invloed zijn bij het realiseren van excellent teamfunctioneren.

Aanvullende deed ik studies, zoals de opleiding tot systemisch coach, de opleiding tot kanban practitioner, en ten slotte de Belbin certificering. Al deze studies zijn bedoeld om het proces van teamontwikkeling te dienen.

In het E-boek  heb ik vervolgens een persoonlijke introductie gegeven van de Belbin rollen, waarbij ik vanuit mijn eigen praktijk de relevantie van deze teamrollentest wil uitleggen en tevens onderbouwen als meerwaarde voor teamontwikkeling.

Want individuele excellentie is mooi, maar het gaat pas echt indruk maken als dit in een teamverband wordt vormgegeven.

Je zou kunnen zeggen: individuele excellentie verandert in teamexcellentie. Persoonlijke virtuositeit wordt team virtuositeit.

Dit vraagt leiderschap. De Belbin teamrollen vormen een belangrijk instrument in de handen van de leider om bewustwording te realiseren.

Want net als in een orkest is het niet mooi om alleen maar piano's te hebben, of alleen maar klarinetten. Het samenspel van alle verschillende instrumenten, met hun eigen klank en dynamiek. Het is de diversiteit die het geheel zo mooi maakt.

In teamsamenwerking is dat niet anders. En dat is dan ook één van de eerste bevindingen van Meredith Belbin. Hij ontdekte dat een homogeen team van sterspelers helemaal niet goed presteert. Het is juist het team met grote verscheidenheid, dat komt tot excellente prestaties.

Wil je verder praten? Middels onderstaande link kun je een aanvraag doen voor het E-boek of  een vrijblijvend introductiegesprek.

Een praktische introductie in de Belbinrollen.

  In dit leesbare Ebook maak je kennis met de praktische waarde van de Belbinrollen.Je leert de kracht van de verschillende rollen ontdekken. Je ontdekt dat ieders eigen-aardigheid een meerwaarde vormt voor het team.

 • Ontdek de meerwaarde van ieders persoonlijke stijl.
 • Maak kennis met de belangrijkste kenmerken van iedere rol.
 • Word je bewust van de wijze waarop de rollen elkaar aanvullen en versterken.
 • Versterk je teamperformance.
 • Verander een schijnbare zwakte in een kwaliteit.
50%
VRAAG JE GRATIS EBOOK AAN
Teamrollen Belbin

Weer met plezier terug naar school.

  Het beste wat je kunt doen is een kleine investering in jezelf! Onderwijs is gericht op resultaten, op de school als geheel. Zelfs coaching en het aanbod van de grote onderwijsbureaus is zelden gericht op individuele onderwijsprofessionals. Toponderwijzers biedt de mogelijkheid om op laagdrempelige manier  echt te reflecteren.

 • Hoe gaat het met mij als onderwijsprofessional.
 • Heb ik er nog lol in.
 • Ben ik in control.
 • Realiseer ik wat ik van plan was.

Zoveel onderwijsprofessionals branden op. Ga jij investeren in jezelf? Ga jij weer met plezier voor de klas?

50%
VRAAG JE GRATIS EBOOK AAN


Effectief voor de klas